Det kom tre frågor…

Cia D, ställer frågorna:

  1. Killarna som är på bilderna i din trailer och diverse inlägg på fb och som ska föreställa killarna det handlar om i din serie SUICIDIUM, är det skådisar/statister eller är det dom ”riktiga” killarna?
  2. Varför har du valt ”Latinska” namn på din serie SUICIDIUM?
  3. Hur lång tid har det tagit att samla ihop allt material/research innan du börjat skriva på dina böcker?

Och svaren är…

1)

Killarna på bilderna är modeller som man köper rättigheterna till för att få använda i marknadsföring. Jag har noggrant valt ut dessa tre modeller till huvudkaraktärerna, haft tre kriterier i mitt val. Det första är att de ska likna de verkliga personerna bakom karaktärerna. Personer som jag mycket väl vet hur de ser ut i verkligheten. Det andra att det finns bildserie där de åldras, eftersom serien Längs vägen dör vänskapen sträcker sig i tiden åren 1996 till 2020. Det tredje är att två av de tre karaktärerna ska det finnas bilder där de hanterar vapen. Det gäller Jonathan och Carl-Magnus.

Sergio Roncelli i tre skepnader, samma modell

2)

Det började med när jag planerade första delen, där självmordet har en stor inverkan i första delen. Då blev inte titeln ”SJÄLVMORD” ett alternativ. Så det blev att tänka till och så kom suicidium till som kändes helt rätt. Jag spånade vidare på vilka övriga delars titlar skulle beskriva de verkliga händelserna, och en efter en växte de fem titlarna på latinska fram. Mitt eget efternamn som jag själv skapade år 2011 är en blandning av italienska och latin. Kan mycket väl ha legat i bakhuvudet på mig då jag jobbade fram titlarna, men inget som jag nu idag känner att så var det nog… Om det blir en del sex och del sju så har jag idag ingen aning om vilka titlar det blir på de. Men absolut blir det latinska titlar.

3)

Oj, det är lite svårt att säga exakt. Sedan länge har jag haft hela storyn/serien i huvudet. Hade den där redan då jag skrev Kattstryparen, fick tvinga mig själv att inte redan då börja att skriva på serien. Fick sätta upp ett datum, att först då får ”du börja jobba med serien” hade datumet inskrivet i min digitala kalender. Och ja, jag höll mig till det datumet. Med kattstryparen tog researchjobbet typ fyra år. Med serien har researchen för hela serien tagit mig 4-5 månader. Så redan nu har jag i stort sätt allt klart. Allt har jag noga upplagt i min OneNote som även finns upplagd på Dropbox. Så jag kommer åt allt var som helst jag är. Ett grymt bra upplägg för mig som har en dålig handstil, så handskrivna lappar funkar inte alls. Jag är oerhört noggrann med research jobbet, vilket spar tid då jag börjar att skriva. Det kan typ nu bli en och annan koll under skrivandets gång att kolla upp datum/år när köpcentret Forum Nacka ändrade namn till Nacka Forum. Den typen av koll, som om mobiltelefonen fanns det året, när kunde man skicka sms… Så mitt råd är att gör alltid researchen noga, det blir alltid bäst så.

Tack bästa Cia, för dina spännande frågor. Jag hoppas att du fått svar på det som du undrat över. Mvh Stefan