FINNS inget starkare? FINNS INGEN STARKARE!

Den här killen heter Zac, han skrev ett mejl till mig 29 februari 2016.

image

Zac är 21 år, för fyra år sedan råkade han ut för en olycka. Från en bro ramlade han ner 10 meter rakt ner med huvudet före i asfalten.

 

Zac på sjukhus efter ett X-antal operationer
Zac på sjukhus efter ett X-antal operationer

Zac krossade huvudet och många andra ben i kroppen. Zac fick även hjärnblödning = Stroke.

Onsdag 9 mars träffar jag Zac hemma hos honom, vi pratade i timmar om livet. Zac frågade om jag ville bli hans coach, en coach som hjälper honom mot att uppnå sina egna mål med framtiden.

Zac har mycket tankar om livet, livet som han kämpat så otroligt hårt för att få tillbaka.
Zac har mycket tankar om livet, livet som han kämpat så otroligt hårt för att få tillbaka.

 

Den här dagen kommer jag aldrig någonsin att glömma av flera skäl, ett av dessa var när Zac tittar mig  ögonen och frågar om jag vill bli hans Coach. Den frågan var en gåva och bevis på att även min egen resa gett resultat i en ung människas positiva tänkande. Tänkandet att han, Stefan vet och kan hur man ska göra för att lyckas. Han kan hjälpa mig! 

Jag kunde inte få en mer ärofylld förfrågan än denna! Jag är grymt stolt och hedrad att få vara med på denna resa mot målet.

Ett av flera andra minnen är att jag fått lära känna en otroligt härlig människa, en människa som är en stor förebild för det viktigaste av allt. LIVET!

Vi ÄR alla barn av vår tid, det gäller bara att inse att efter en stroke startar vi om från barnstadiet igen. Det vet Zac!
Vi ÄR alla barn av vår tid, det gäller bara att inse att efter en stroke startar vi om från barnstadiet igen. Det vet Zac!

 

När vi pratat ett tag om nästan allt, så börjar Zac vrida sig i stolen. Han tittar på mig, jag ser att han vill något men liksom inte vågar säga. Till slut kommer orden ” jag måste utmana dig på en sak Stefan, får jag det?”  Absolut blev mitt svar utan att veta vad jag sa ja till.  🙂

Snabbt tar han den hopvikta handduken och lägger i en liten hög på bordet, upp med armbågen på handduken. Utmanar dig på armbrytning, jag måste få bryta arm med dig Stefan…

Jag ler stort inombords av värme, värme av att Zac ville ta utmaningen, han ville testa gränserna, han ville göra ett försök i alla fall. Han ville visa hur stark han är. Ja, Zac ÄR stark! 

Efter många timmar hemma hos Zac i hans lägenhet där alla instrument visar att musiken är hans stora intresse så pratar vi musikens inverkan på träning men även avslappning. En nog så viktig del i träningen mot målen. Zac har mål, korta och långsiktiga mål  som vi ska gå i mål med.

Musiken är en stor del av hans liv!
Musiken är en stor del av hans liv, så ett mål är att kunna spela gitarr igen. Trummor klarar han av redan, så nu mot gitarren.


Träffade Zac,s mamma hemma hos Zac, även hon är en helt fantastisk människa med stort hjärta.  Hon som litat på Zac och hans styrka att komma tillbaka till livet igen. Hon har kämpat på kraftigt för Zacs överlevnad och värdighet inom vården. Hon och Zacs har en otroligt härlig relation som är underbar att se!

Efter en dag fylld av glädje, känslor, allvar och framtidstro sätter jag mig i bilen för att köra hem de dryga 20 milen mot Norrköping. Det är många tankar i mitt huvud. HUR GJORDE JAG NU IGEN för att ta mig till målet……

Jag stannar till för att äta en middag vid en vägkrog längs väg E22, tanken kom. JA så ska vi göra, så ska vi nå målen och målet.

När jag kommer hem så väntar Johannes på mig med Texas i soffan och tittar på film. Vi pratar om hur dagen har varit både för honom och mig. En kvällspromenad med hundarna och Johannes ska gå och sova eftersom han ska upp tidigt till skolan.

Jag tar mig en kopp te, rostar ett par rågbröd, lite marmelad, sätter mig i en av fåtöljerna i matsalen och tänker klart tankarna.

Vi ska göra en UTMANING, Zac gillade utmananingar. Han visade ju på det själv med armbrytningen.  Zac ska vara med i TEAM #HJÄRNVILJA 2018 och vi ska……

 

TORSDAG 10 mars pratade vi flera gånger på telefon, Zac är nu med i TEAM #HJÄRNVILJA2018.

Nu finns inte bara min utmaning med i projektet, nu finns ännu en till utmaning. Zac,s utmaning ihop med mig och hans mamma blir: 

Zac och TEAM #HJÄRNVILJA2018 ska medverka i Norrköpings Stadslopp år 2017. Jag har redan pratat med högsta ansvarige för loppet, dom är på och med på denna utmaning. Samt att vi även har en annan stor insatts som kommer ske under loppet om allt går i lås som jag idag inte kan delge tyvärr. Men så fort det är klart så kommer jag givetvis att meddela detta. 

Vi som är med i Norrköpings Stadsloppet 2017 där Zac kommer delta i 5 kilometers rundan, är teamet för denna utmaning TEAM #HJÄRNVILJA med Zac, hans mamma, jag själv och ALLA som vill heja på oss mot en resa som har ett mål. 

image

Målet att träna Zac tillbaka till ett fullt gående liv med musik och fler av hans framtids mål som är större än så.

Jag hoppas att du som läser detta är med Zac på HELA resan mot målet. Det är så viktigt att få positiv energi på vägen, det räknar jag med att Zac och teamet får av dig och dig och dig och alla som kan bidra med glädje, inspiration och vilja.

image
Zac har tagit ett bra steg i att sluta och röka vilket han gjorde långt innan jag kom in i bilden. Så han är idag helt rökfri 🙂

Ni ALLA behövs verkligen!

Zac är en människa med ett sånt stort och ärligt samt kärleksfullt hjärta, han har tagit sig tillbaka till livet. Nu kommer jag och några till med er hjälp att hjälpa Zac at ta de sista stegen mot mål.

 

Zac gillar hattar, så han fick en speciell ha av mig
Zac gillar hattar, så han fick en speciell ha av mig,

 

Zac gillar hattar och idag så fyller hatten för honom en väldigt viktig annan funktion i det yttre.

Eftersom Zac har krossat skallen så har hans skallbenet mycket konstgjort material i sig, samt att skallbenet inte på alla ställen sitter på rätt sätt vilket gjort att hans skalle har in och utbuktningar  som syns mer när inte hatten är på.

Många av oss som ser det, ser på honom på ett sätt som inte är okej för Zac att bli sedd på. Därför är hatten/ kepsar ett bättre sätt för Zac att bli tittad på. När allt sen är på plats och läkarna gjort fin justeringen av skallbenet så kommer hatten på Zac vara mer än bara ett skydd från andras blickar.

Utan att jag visste om detta skydd så hade jag med mig min hatt, min hatt som jag har på bilden på framsidan av min bok HJÄRNVILJA upplaga 2.  Hatten som ÄR en symbol för filmerna om boxaren Rocky, fightern som aldrig valde den lättaste vägen ut, fightern som hade blicken från en tiger. Blicken för att vinna matchen.  Zac kommer att vinna och gå i mål, det vet jag!

12246967_1666275063611353_6880782223644928725_n

Nu fick Zac denna symbol av mig, en symbol som fick mig att inse att alla blickar är INTE OKEJ!  Tänk på det ni som lägger era blickar på något som kanske skadar någon annan.

Musiken är en stor del av Zacs liv.
Så vi kör ROCK ON!

WHY NOT?

Lyssna på Zac & Robin = Why Not här: