ÄNTLIGEN! Det kom ett brev. 99.99999 % säkert besked efter två år….

Det finns proffs, även inom sjukvården!

 

En av två operationer på G sommaren 2015
En av två operationer på G sommaren 2015

 

4 april 2014 bryter jag ett ben i höger fot, vårdcentralen ”tror” det är en vrickning som ska gå över med Alvedon och vila i två veckor.  Jag vill ha en röntgen, den ambulerande hyresläkaren på vårdcentralen vägrar mig en akutröntgen. Hon avsåg att skriv en remiss där jag skulle bli kallad till röntgen inom tre veckor!!!

Jag visste att min fot var kraftigt skadad, så jag åker direkt upp till akuten. Läkarundersökning (av riktig läkare), röntgen och konstaterande att ett ben i foten var brutet/av.

Eftersom bitarna satt ihop så skulle vi avvakta gips i 14 dagar, men att jag skulle använda mig av en sko med väldigt hård sula. Ny röntgen om 14 dagar och skulle inte benet då börjat läka ihop så skulle foten gipsas i 4 veckor.

Om foten i gips inte läkt efter fyra veckor så var det operation som gällde. Denna prognos gav läkaren mig på akuten, en mycket bra prognos och riktiga åtgärder. Det var ett problem som gick att lösa.

Två veckor gickny röntgen och den visar att benet vid själva brottet glidit isär från varandra. Tidigare prognos sa då att foten skulle gipsas i fyra veckor. Hyresläkaren på ortopeden ansåg att så inte skulle ske utan vi skulle avvakta 4 veckor till då en ny röntgen skulle tas….

Fyra veckor gick ny röntgen påvisar att glipan där benet glidit isär var nu 1,2 cm! DAGS FÖR OPERATION?!  Ny hyresläkare ansåg, NEJ vi avvaktar 4 veckor till och ny röntgen.

Fyra veckor till nytt besök hos läkaren. Besöket påvisar att läkaren missat att skicka mig på röntgen, så hon ansåg att vi kunde vänta fyra veckor till och att jag skulle röntgas då innan nytt besök på ortopeden.

FYRA VECKOR TILL ny röntgen visar att glipan är nu 1,5 cm. Ny ambulerande hyresläkare anser att skadan INTE???? har blivit värre och behöver inte åtgärdas ännu!

10 MÅNADER SENARE och 9 hyresläkares grymt dåliga beslut, tar jag beslutet att kontakta sjukhusledningen och avdelningsansvarig på Vrinnevisjukhusets Ortopedavdelning. Jag får ett möte med chefen på ortopedavdelningen, tar med mig utdrag ur sjukvårdslagens två första paragrafer.

Med dessa som stöd och alternativet som jag berättade om för chefen som nu fanns för min fortsatta vård, så fick jag min vilja fram. Viljan att bli behandlad för min brutna fot. Behandlad av den bästa ortopeden som ortopeden hade!   Tänk att berätta om alternativet att vända mig till media ska vara så effektivt för att få rätten till rätt vård skall behövas tas till!

11 MÅNADER SENARE  Jag får en idrottsläkare, Norrköpings fotbollslags läkare, Överläkaren Peter Rockborn.  Vid första kontakten på plats så frågar han mig:

-”varför har inget gjorts tidigare?”

Mitt svar blir:
-” titta i min journal så ser du vilka de nio läkarna varit som inget gjort, då kan du ställa samma fråga till dom!”

Operation 1
Operation 1

Nu opererar vi foten så det blir någon ordning på den, blir Peters åtgärd.

Februari 2015 foten opereras, stift sätts in, gips och lugn som gäller.

Efter några månader så konstateras det att foten inte läker, ny operation måste utföras och att ett ben ska tas från smalbenet för att byta ut den bit som brutits samt en skruv ska dras igenom för att få allt på plats.

 

Operation 2
Operation 2

SOMMAREN 2015, operation två, ny benbit plockas först ut i benet, sätts in i foten, ny skruv sätter benet på plats, gips, två månader i gips, en månad i ortos totalt tre månader då foten inte fick stödjas på.

12043175_1650618275177032_4126334921834668803_n
Operation 2

September 2015, läkningen har inte riktigt påvisat en bra läkning. Det är ovisst om foten kommer att läka. Eventuellt kan en tredje operation bli aktuell!

 

Operation 2, här plockades benet ut
Operation 2, här plockades benet ut


Så kom då den dagen jag väntat på LÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄNGE!

11 mars 2016, efter en ny röntgen så kunde Peter konstatera att NU ÄR frakturen läkt!

JAAAAAA ÄNTLIGEN
JAAAAAA ÄNTLIGEN

Det ska bli otroligt skönt att nu kunna börja köra på igen med min träning. Vi ÄR många som får betala högt pris inom sjukvården i Sverige idag för att sjukvården just ÄR SJUK-vård.

Att jag berättat om denna resa är för att påvisa att det är ett stort lotteri till läkarna som kan eller de som hyrs ut utan att kunna någonting.

2012 gick mitt knä sönder och samma procedur skedde då. Läkaren på vårdcentralen ansåg att det var en lättare stukning i knät och vägrade mig en magnetröntgen.  Dagen efter konstaterade en idrottsläkare tre stora skador i knät. Korsband, menisk och större broskskada i samma knä som dagen innan ansågs vara en vrickning!!!
Idrottsläkaren hade helt rätt enligt röntgen, så det blev en operation då också. Så visst är sjukvården sjuk! Visst handlar det om att ambulerade läkare saknar fullständigt ansvar och kunskap vilket ÄR den bästa egenskapen en läkare ska ha!

Höj ribban på vården, döp om allt till FRISKVÅRD, för det ÄR väl friska vi ska bli när vi besöker läkaren, visionen måste vara den att vi ska bli friskare och inte sjukare!?

Jag är oerhört glad att de läkare som jag hade när jag drabbades av stroke var ute efter att jag skulle bli frisk. För tänk om jag haft läkare med samma inställning som de på Vrinnevisjukhusets ortopedavdelning. Jag hade tur med hjärnan och otur med foten, tänk vilken tur att det inte var tvärtom!

Tyvärr så är det tvärtom för många som drabbas av stroke, de möter hyresläkaren som inget vet eller kan utan bara tror. De ska bort från vården!

// Stefan//