Bara i diktaturer blir…

I diktaturer blir det fria ordet, granskat, texter censurerade, böcker uppeldade och skribenter tystade…

Att jag som privatperson blir granskad och tystad i en ljudboksgrupp för alla. Ja den heter faktiskt ”Ljudböcker för alla”, Facebook gruppen som dessutom drivs av BookBeat, som i sin tur ägs av Bonnier Group.

Egentligen är det inte mig som privatperson de vill granska och tysta, det är som författare allt gäller. Och inte bara jag! Vi är några drivna personer som skriver böcker under yrkesbenämningen ”Författare”. En del av oss som en hobby verksamhet, men även fler liksom jag på heltid som ett yrke.

Sedan i mitten av juni i år har administratörerna för gruppsidan Ljudböcker för alla tagit beslutet att vissa författares inlägg först måste granskas av administratörerna, innan publicering sker i gruppen. Har författaren som granskas nyligen gjort ett annat inlägg så godkänns inte inlägget, det censureras, raderas och författaren är tystad utan möjlighet till upprättelse. Inte ens en vetskap om att inlägget inte godkänts. Det kan ta dagar innan ett inlägg godkänns, vilket gör det hela omöjligt att hålla koll på för mig som privatperson och medlem i gruppen, som just en privatperson!

På Facebook och Instagram har jag skilt mitt privatliv från mitt yrkesliv som författare. I mitt yrke har jag en arbets-sida: author Stefan Di-Omnia där jag i företaget Kuzzidodo KB skriver manus. Min privata värld delar jag med mina närmaste vänner och där finns inte mitt jobb som författare.

Så trots att jag som privatperson delar inlägg om böcker, så ska det först granskas. Oavsett om de är skrivna av författaren Stefan Di-Omnia eller författarparet ”Lars Kepler”, de två som skriver under pseudonym. Klumpas även deras författarskap ihop med deras privata liv såsom Alexander Ahndoril (tidigare Kjell Johan Gustafsson) och Alexandra Coelho Ahndoril. Men just det, deras böcker ges ut i Albert Bonniers Förlag och möjligtvis gäller då andra regler? Jag vet inte!

Det jag idag vet är att jag som privatperson i ovan nämnda grupp granskas, censureras och tystas. Inte direkt i mitt yrke som författare, för där kommer de inte åt mig. Men andra författare som har sitt författarskap som hobby, stoppas effektivt av den av två i branschen ledande stramingtjänsten BookBeat, som är Bonniers ägd. Elefanten som stampar brutalt ihjäl arbetsmyrorna. Känns modellen igen från diktaturnas värld?

Självklart skulle jag kunna gå runt detta problem, genom vänner, släkt, familj och alla er följare som även finns i ovannämnda grupp. Be er dela mina inlägg från min arbets-sida: author Stefan Di-Omnia, hemsida eller blogg. Men nej, jag väljer inte den vägen. Jag har istället raderat samtliga mina inlägg i ovannämnda grupp, sagt upp mitt BookBeat abonnemang, förklarat skriftligen för de två administratörerna att jag inte längre kommer att tagga eller adda BookBeat i mina inlägg som författare och mina böcker.

Jag vet att mitt myrbett inte biter på Elefanten, men det känns bra att få berätta för er följare, läsare och lyssnare att även vi här i Sverige drabbas av sånt vi inte tror finns i landet. För visst finns bara diktaturer, som tystar, censurerar, granskar och begränsar människors frihet bara i andra länder och världsdelar. Eller?

Inte tänker jag låta mig tystas eller stampas på, för inte heller jag är en dörrmatta åt den stora elefanten. Mitt val är något helt annat.

/ AUTHOR Stefan Di-Omnia /

STEFANDI-OMNIA.COM