Och nu kan vi båda kalla oss för författare, det är stort för mig. 😄👍🙌

I mina öron 🎧 i helgen och när tiden finns för att bryta av i mitt eget skrivande lyssnar jag nu på brottmålsadvokat Peter Althins bok  ”VEM FAN ÄR DU?”
En mycket förvånande titel för mig personligen på just Peters bok 🤔 med tanke på hans förmåga att välja sina ord mycket väl!

Peter som jag känner mycket väl sedan jag själv var 19 år och hamnat kraftigt i skiten om jag utrycker det milt. Jag satt på fängelset i Sundsvall, där jag avtjänade mitt första fängelsestraff. Två veckor innan min inställelse hamnade jag i ännu ett slagsmål med tre personer som ville spöa upp mig. En av dem  fick ta emot ett slag från mig då jag satt ner på en bänk, efter att de tre slagit mig fyra gånger i ansiktet med knutna nävar så slog jag tillbaka. Ett slag som träffade en av killarna i ansiktet. Han fick därefter sy 52 stygn av slaget. Efter fyra veckor från slaget kom polisen till fängelset i Sundsvall för att förhöra mig, så lång tid tog det för dem att identifiera mig som gärningsman.

En av de hårt kriminella inne i fängelset gav mig där ett tips om en bra advokat som heter Peter Althin. Jag bad polisen om att få honom som advokat vilket jag fick. Jag blev dömd i tingsrätten till ännu ett fängelsestraff på nio månader. Och var riktigt uppgiven dagen jag åkte in till Peters kontor en fredag på Skeppsbron, för som jag trodde gå igenom överklagandet till Hovrätten.

Peter tittade på mig och sa ordagrant:”Stefan, du håller på att bli grovt kriminell, du är inte ens tjugo år och dömts till två långvariga fängelsestraff.. är det värt det, varför är det så? Tänk över allt under helgen och ring mig på måndag och berätta vad du själv tänker ändra på…  ”

På måndagen ringde jag Peter och berättade det jag själv kommit fram till att ändra på. Och Peter tog överklagandet till en helt annan nivå i Hovrätten, där han fick fram vittnens falska vittnesmål och lite annat från de tre killarnas sida. Jag dömdes till en månad för mer våld än vad nöden kräver. Avtjänade straffet på Gotland och har sedan  dess aldrig blivit dömd eller ens varit i närheten av att bli kriminell.

24 år senare då jag låg på sjukhus förlamad kämpandes för mitt liv efter att jag drabbats av tre hjärnblödningar ringer min mobil. Och det är Advokat Peter som ringer och undrar hur det är med mig. En av hans anställda (Hanna Linblom, advokaten på Efterlyst) känner en gemensam bekant till mig och på den vägen fick Peter veta om mitt öde år 2008. 24 år efter att han fick mig att som nittonåring att lämna det kriminella livet bryr han sig ännu en gång om hur mitt liv ter sig.

Peter är inte bara en av Sveriges absolut bästa advokater, han är en människa med ett enormt hjärta fyllt av med mänsklighet och värme. Nu i helgen fyllde han dessutom 80 år 🙌 och han själv läser in sin bok om sitt liv. DET ÄR STORT i mina ögon.

Peter var en av  advokaterna som företrädde en av de tre (Tony Olson) som var inblandade i Polismorden i Malexander, han har även under många år varit Clark Olofssons advokat och många fler yrkes kriminellas advokat. Men mig hjälpte han till att ta mitt absolut bästa beslut i livet. ATT VÄLJA RÄTT VÄG. Och nu kan vi båda kalla oss för författare, det är stort för mig. 😄👍🙌

/Stefan